Rośliny ogrodowe i balkonowe
ogrody i trawniki - aranżacje
zielone aranżacje - balkony i werandy
szklarnie, ogrody zimowe

Karczochy

Opublikowany przez on Wrzesień 22, 2017 in rośliny, rośliny ogrodowe

KarczochKarczochy warto sadzić nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także dekoracyjność wielkich liści i wysokich pędów (60-200 cm). W ogrodzie warzywnym hodujemy je dla dużych i smacznych łuskowatych pąków kwiatowych. Ścina się je ostrym nożem, kiedy są młode – gdy zewnętrzne łuski zaczynają się rozchylać, ale zanim kwiat zacznie kwitnąć. Na każdej roślinie pozostawiamy tylko 4-6 pąków. Dzięki temu roślina będzie lepiej przygotowana do następnego sezonu. W kwietniu ściółkujemy karczochy dobrze rozłożonym kompostem.

O karczochach

Duży karczoch

Karczoch; źródło: naturhouse-polska.pl.

Aby pączki były delikatne, muszą bardzo szybko rosnąć. Przyspieszymy ich wzrost, regularnie i obficie podlewając roślinę, zwłaszcza jeśli jest sucho, a także zasilając ją kompostem i obornikiem. Karczochy pochodzą z rejonu śródziemnomorskiego, gdzie są roślinami wieloletnimi. W naszym klimacie nie żyją długo – ich produktywność trwa najwyżej 4-5 lat. Nie trzeba jednak kupować nowych roślin ani hodować ich z nasion, można je bowiem zastąpić odrostami korzeniowymi pobranymi ze starych karp w kwietniu lub w maju i posadzonymi w odległości co najmniej metra od roślin macierzystych.

Późną jesienią, po zbiorach, obcinamy zewnętrzne liście karczochów, a pozostałe liście owijamy słomą, tekturą falistą lub jutą. Całość obsypujemy kopczykiem z piasku, suchych liści, popiołu lub trocin. Zabezpieczy to roślinę przed najsilniejszym nawet mrozem. Zerwane karczochy należy jak najszybciej zjadać. Mogą zachować świeżość przez 2 lub 3 dni, jeśli zanurzymy ich łodyżki w naczyniu ze świeżą, czystą wodą.